Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

kuren vasten wandelenvasten en wandelen

Hoe kun je nou 10-15 km wandelen en niet eten,
val je dan niet flauw???

Voor mij kwam ook direct, als eerste deze vraag naar boven borrelen, toen ik hoorde van deze vorm van vasten. Het was voor mij een hele uitdaging en een geweldige kick, dat zoiets mogelijk was, zonder van je stokkie te gaan! Integendeel zelfs, je KRIJGT energie in plaats van dat je het verliest. Heel veel energie gaat in het lichaam zitten door ons voedsel te verteren. Deze energie heb je als het ware "over" en schakel je in voor het lopen. Tijdens het lopen in een ritme, optimaliseert en balanceert ons lichaam en geest zich. Alle deelnemers zijn altijd enorm verbaasd, dat ze zonder te eten zoveel kunnen lopen, en ten tweede dat ze zich zelfs zo goed voelen en heel erg energiek! Over het algemeen wordt er zelfs minder geslapen, zoveel energie komt er vrij.

Is vasten niet gevaarlijk?

Neen, integendeel. Toen ikzelf in 1985 was afgestudeerd als arts en mijn allereerste vastenkuur deed, vond ik het eerlijk gezegd doodeng. In mijn reguliere universitaire opleiding heerst de opvatting, dat als je niet eet, je dood gaat. Met dat denkbeeld uit deze vorm van geneeskunde ging ik mijn eerste vastenkuur in. Toen ik het "wonder boven wonder" overleefde en mij er zelfs hartstikke goed bij voelde, en behalve ik, ook de andere kuurders in die week, was ik meteen verkocht.
De energiehuishouding verandert bij het vasten, je "ontslakt". De vastenkuur doe je op volkomen VRIJWILLIGE basis en dat is nou net het verschil met een GEDWONGEN vastenkuur. (bijv. in de concentratiekampen, daar kan je wel aan dood gaan).
Zo zijn er nog veel meer, zeer hardnekkige vooroordelen, meestal worden die verkondigd op basis van onkunde, onwetendheid, ondeskundigheid, angst en of jaloersheid.
Er zijn al heel veel onderzoeken in binnen-en buitenland gedaan over de geneeskracht van het vasten. Net als natuurgeneeskunde is het vasten, vooral een "ERFAHRUNGS-HEILKUNDE", een ervaringsgeneeskunde.
Als ervaringsdeskundige in het vasten en in het reinigen van bijna 20 jaar, kan ik uit persoonlijke overtuiging spreken, dat het mijn gezondheid beslist ten goede is gekomen en nog komt. Ten tweede heb ik als natuurarts duizenden patiënten begeleid met het vasten en of reinigen en daarvan het fantastische resultaat gezien. Tenslotte heb ik al meer dan 15 jaar vastengroepen geleidt en geweldige reacties bij de kuurders ervaren en gezien.
Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Gelukkig komt dat nauwelijks voor en ik durf te zeggen uit ervaring, dat het voornamelijk komt, omdat de persoon in kwestie eigenlijk geen zin had om de kuur te doen, of gepusht werd door iemand anders. (dus min of meer onder dwang ipv vrije keuze)
Zo belangrijk is dus je mentale instelling.

Is 1 keer vasten genoeg?

Daar is geen algemeen antwoord op te geven, omdat dat van zeer veel factoren afhangt:
Over het algemeen, raad ik mensen aan om 1 a 2x per jaar een kuurweek te doen.
Afhankelijk van je achtergrond kan je mild of strenger vasten.
Soms is het beter om vaker dan 2x per jaar een week te doen, dat is afhankelijk of je gezond of ziek bent, je medicijngebruik, operaties, medische voorgeschiedenis, leefstijl etc. etc.
Ook kan je het strengere vasten, combineren met het mildere reinigen of elke 14 dagen een sapdag of fruitdag te doen.

Wie moeten niet gaan vasten?

Kijk bij het programma van de vastenkuren, (aanmeldingsformulier) daar staat een lijstje van aandoeningen waarbij je beter kan reinigen dan gaan vasten.

Krijg je geen tekorten als je gaat vasten?

Neen, ons lichaam heeft voldoende reserve als je een weekje gaat vasten. Het wordt natuurlijk een ander verhaal als je veel langer gaat vasten, drie of vier weken vasten, dan raad ik wel aan om voedingssupplementen te gaan gebruiken. (vloeibaar of spray)

Vasten wandren

hart.jpg